Over 50 % av kontrollerte marinaer hadde uren diesel

Godkjent: Den første marinaen som fikk opp rendiesel.no godkjent merket var Oksenøya Marina. Her kan du trygt fylle ren diesel, sier Thomas Høyer fra rendiesel.no.

Etter nærmere to måneder med testing av dieselkvaliteten på marinaer langs kysten viser de foreløpige tallene at over 50 % av marinaene som Rendiesel.no har kartlagt, har uren diesel. Det positive er at flere har tatt grep og fått dieselen renset.

I skrivende stund har vi kontrollert 33 marinaer, fra Halden til Stavanger. Av disse var 19 urene ved kontroll og 14 hadde ren diesel på tankene.

– Resultatene er som vi fryktet. Når annenhver marina har dårlig diesel, og mange av dem svært kontaminert, bærer det preg av at mange ikke tar dette på alvor, sier Thomas Høyer fra Rendiesel.no. Høyer minner oss på at vel 80 % av alle dieselmotorhavari skyldes uren diesel.

Prosjektet virker

De aller fleste av de som har uren diesel tar grep, i følge Høyer. – Av de 19 urene er allerede 10 av dem renset og marinaene har fått rendiesel.no-godkjenning. Av de resterende er det flere som planlegger å få tankene renset.

– Vi ser at tiltakene vi har satt i gang fører til at det blir flere marinaer med ren diesel og at vi skaper et fokus. Da åpner vi det som er målsetningen: At marinene tar sitt ansvar og sørger for at det er ren diesel på tankene, fortsetter Høyer.

Ifølge rendiesel.no sine erfaringer så langt i sesongen så er det en sammenheng mellom marinaer med uren diesel og båter som får motorproblemer som følge av uten diesel. – Vi ser en klar tendens og det overasker oss ikke. Er det uren diesel på marinaene vil den komme over i båtene som fyller.

Nye marinaer

Siden sist nummer av Båtens Verden har det kommet mange nye marinaer på listen, som til enhver tid er oppdatert på rendiesel.no. En av de nye godkjente marinaene er Brekkestø Brygge som drives av Per Eivind Vik. Han hadde ren diesel da det ble tatt prøver og ønsker tiltaket velkommen.

– Vi får mange spørsmål fra våre kunder om dieselkvaliteten gjennom hele sesongen. Det florerer av rykter på hvor det er bra og hvor det er dårlig. Mange av disse ryktene stemmer, mens andre gjør det ikke. Derfor er det fint at de som har ren diesel nå får en godkjenning. Jeg tror dette vil føre til at alle marinaer blir nødt til å ta dette på alvor, sier Vik.

Flere av Båtens Verden lesere har tatt kontakt med redaksjonen eller rendiesel.no og tipset om marinaer de ønsker testet.

– Vi setter stor pris på engasjementet fra leserne og vi vil gjerne at dere fortsetter å tipse om marinaer dere ønsker testet. Vi har et klart mål om at båtsesongen 2020 skal være den med færrest mulige motorhavari som følge av uren diesel. Det tror jeg også vår partner Redningsselskapet vil sette pris på, avslutter Høyer.

Godkjent. Den første marinaen som fikk opp rendiesel.no godkjent merket var Oksenøya Marina. Her kan du trygt fylle ren diesel, sier Thomas Høyer fra rendiesel.no.

Godkjente marinaer

Hidra Fiskerihavn

Søgne Marina

Price Marina (Farsund)

Ollebukta Marina (Tønsberg)

Sjøbua Marina (Stathelle)

Brekkestø Landhandel

Sand Marina (Hvaler)

Egersund Marina

Kongen Marina (Oslo)

Heitmann Marin (Drøbak)

Solvik Marina (Sandvika)

Grundvik Marina (Tofte)

Ullern marina

Dronningen marina (KNS – Bygdøy)

Krogstadfjorden marina (Råde)

Skjerkøya marina (Stathelle)

Oksenøya marina (Fornebu)

Vrengen Maritime (Tjøme)

Marnet Marine (Fredrikstad)

Hankø Marina

Hartmanns Marina (Kristiansand)

Korsvik Marina (Kristiansand)

Kuholmen Marina (Kristiansand)

Tregde Feriesenter (Mandal)